Ampul mü LED mi?
|Edison’un ampulü buluşu dünyada ki bütün dengelerin değişimine sebep olmuştu. Büyük mücadeleler sonuncunda Edison ampulü dünyaya kabul ettirdi. Ampul o dönemin teknolojisinin çok üstündeydi. Kandil mi ampul mü arasında kalan tüketici tabi ki daha çok ışık veren ampulü tercih etti. Ve ampul tüm dünyanın göz bebeği oldu bir anda. Ve dünya ampulle aydınlandı.
Ampulün bulunuş tarihinden 21. Yüzyıla kadar bütün dünya dengeleri ile birlikte teknolojide değişti. Şuan ki teknoloji o dönemin hayal edemeyeceği noktaya ulaştı ve dünya artık ampulle aydınlanmayı reddediyor.
O zaman ki şartlarda enerji bu kadar değerli değildi ve dünyada enerji savaşları değil toprak savaşları yapılıyordu. Artık ülkeler enerji kapasitesi oranında söz hakkı kazanabiliyor, enerji kapasitesini arttırmadıkça refah seviyesini arttıramıyor.
Türkiye’de maalesef enerji kaynakları ve bu kaynakları değerlendirme konusunda yeterince zengin bir ülke değildir. Şuan elektrik üretimimizin yarısından fazlası doğalgaz ile sağlanıyor. Bilindiği gibi doğalgaz da ithal ediliyor. Hal böyle olunca cari açıklar yaşanıyor.
Türkiye’de mevcut aydınlatma için yıllık enerjinin %20’si harcanıyor. Bu rakam oldukça ciddi bir rakam. Bu %20’lik enerjinin de minimum %12 sini aydınlatmada ampul kullanarak çöpe atıyoruz. Aydınlatma da geri dönüşüm hızı oldukça yüksektir. Sonuçları hemen faturalarda görmek mümkün.
21. yüzyıl teknolojisi nano teknoloji. Cihazlar küçülüyor fakat işlevi artıyor. Yani mikro boyutta ki bir cihaz ile makro iş yapabilmek.
Nano teknoloji aydınlatmaya da bir soluk kazandırdı. Kocaman Edison lambalarının yerine minicik LED lambalar geldi. Üstelik %60 enerji tasarruflu. Geri dönüşümü yüksek.
Ampuller de ki bakım maliyetinin ne kadar yüksek ve zahmetli olduğu herkesçe malum bir gerçektir. LED ampullerde ise böyle bir sorun söz konusu değildir. Bakım maliyeti minimum seviyelerde.
Ampullerde ki ışık sıcaklığı aralığından daha fazla aralığa sahiptir. Müşteriye ışık rengini seçme hakkı veriyor LED ampuller.
Ampuller bir müddet çalıştıktan sonra herhangi bir elektrik kesintisi durumunda belli bir süre (ampulün soğuma süresi kadar) çalışamıyor duruma geliyorlar. Anahtarlama sorunu çok yüksek ampullerde. LED’lerde ise böyle bir sorun söz konusu dahi değil. LED’lerde istenildiği kadar anahtar açılıp kapanabilir. Bu LED’lerin ömründe azalmaya sebep olmaz.
Ampuller direkt 220 volt AC ile beslendikleri için şebeke gerilimine direk maruz kalıyorlar. Şebekeden kaynaklanan herhangi bir ripple ampullerin ömrünü ciddi oranda etkiliyor. Sık sık ampul değiştirmek zorunda kalmamız da bundandır. LED ampuller ise 220 volt AC driver üzerine düşer oradan AC volt DC volta çevirilip sabit bir gerilim şeklinde LED’in üzerine düşer.
Görüldüğü gibi LED her yönüyle ampullerden çok daha avantajlıdır. Tüm dünya bunun farkında ve hızlı bir şekilde aydınlatma teknolojilerini LED aydınlatma teknolojileri ile değiştirmektedirler. Ülkemizde de bu durum söz konusudur. EPDK’nın çıkardığı yasalar LED aydınlatma teknolojisini destekler nitelikte olduğu açıkça görülmektedir.
Dünya artık LED ile aydınlanacak.