Argon Kaynak Makinası
|Argon kaynak makinesi trafonun nüvesini oluşturan E ve I şeklindeki sacların birbirine tutturulması için kullanılır. Kaynak yapılacak trafo makinenin kalıbına konur ve start tuşlarına basılır.
Operatörün parmaklarını makinenin içinde unutmasını önlemek için makine 2 start düğmesine basılmadan start almaz. Start düğmelerine basılmasının ardından kalıbın önündeki pistonun açılmasıyla beraber trafonun sabit bir şekilde durulması sağlanmış olur. I şeklindeki sacların yanlardan dağılmasını önlemek için ucunda pabuçlar bulunan iki piston yardımıyla I şeklindeki sac kalıbı düzeltilir ve I ve E şeklindeki sacların birbirine tam olarak temas etmesi için üsten bir piston açılır ve I kalıbın üzerine gelir bu sayede kaynak sırasında I kalıbın dağılması engellenmiş olur.
Üsteki piston açılınca yandaki pistonlar kapanır ve kaynak torcları kendisini tahrik motorun dönmesiyle lineer harekine başlar. Kaynak işleminin başlaması için bir zamanlayıcı vardır zamanlayıcı sıfır değerini alınca torclara akım verilir ve kaynak işlemi başlamış olur. Torcları taşıyan arabaya bağlı olan milde bir manyetik bölüm vardır ve bu bölüm manyetik sensörün önüne gelince manyetik sensör aktif olur. Bu manyetik parça milin üzerine vidalıdır ve kaynağın nerde bitirileceği bu manyetik parça sayesinde belirlenmiş olur. Manyetik sensör aktif olunca kaynak işlemi ve motor durdurulur motorun ters döndürülmesiyle torclar geri çekilir. Torclar geri çekilirken de yine başka bir manyetik sensör vasıtasıyla torcların yeteri kadar geri çekildiği bilgisi PLC ye iletilir motor durur, zamanlayıcı ayarlanan değere döner, üst ve öndeki pistonların kapanmasıyla beraber kaynak yapılan trafo alınır ve yerine kaynak yapılacak konularak işleme devam edilir.
Bu makineden fabrikada 3 tane var 2 si PLC ile kontrol edilirken biri röleler ve kontaktörler ile kontrol ediliyor.