2011 – 2015 Yılları Arasında Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kurulu Gücü
|Tam 5 yıl önce bu sitede bu yola çıktığımızda “Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Doğa ve İnsan” üçgeninde sizinle bu alanlarda yapılmış çalışmalar, yaşanan gelişmeler ve yapılmış/yapılmakta olan projeler ile alakalı bilgi paylaşımı sağlama amaçlarını gütmüştük. Aynı yolda da yılmadan devam edeceğiz. Çünkü bu konuda daha gidilecek çok yol, katedilecek çok mesafe var.
Enerji talebi bitmek tükenmek bilmeyen ve ivmelenerek artan bir talep. Bunu da ne fosil yakıtlarla ne de geleneksel yöntemlerle karşılayabiliriz. Bunu karşılamak için yapılacaklar listesi çok ta kalabalık değil. Mesela Çevreye, İnsana zarar vermeyen ve kendi kendini yenileyebilecek, bitmek tükenmek bilmeyen enerji kaynakları. Bunları ne olarak adlandıracağınız size kalmış. İster Güneş deyin, ister rüzgar, ister jeotermal deyin ister dalga. Güneş var oldukça rüzgar bitmez, rüzgar bitmedikçe dalgalar bitmez. Güneş bitemeyeceğine göre bunlardan elde edilecek enerjiler ise asla bitmeyecek. Kullanıldıkça da dünyayı ve doğayı tüketmeyecek ve harcananın yerine yenisini koyabilecek.
Bu yıl tam 5. yılımız. Artık www.yenilenebiliryasam.com okula kayıt edilecek yaşa geldi. Doğduğu günlerde bu sektörlerde Türkiye çok gerideydi. Güneş enerjisi ve Rüzgar enerjisi alanında Mevzuat, Yönetmelik, Tebliğ gibi dişe dokunur birşey yoktu. İnsanlar bu alana yönelmek isteseler de devlet bu alanda hiçbir adım atmadığı için insanlar pek birşey yapamıyordu.
Bu sektöre atılmak isteyen insanlar tarafından birçok platform kuruldu. Birçok toplantı ve seminerler kuruldu. Çok konuşuldu ve tartışıldı. Hükümet üzerinde bu alanda adımlar atılsın diye çok baskılar kuruldu. Sonunda büyük oranda olumlu sonuç alındı. Sonuç olarak “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi” ile ilgili Mevzuat yayınlandı ve günümüze kadar bazı revizyonlardan geçti. Birçok yeni GES, RES santral yatırımı yapıldı. Yeni, yerli ve temiz enerjimiz oldu.
Bugün baktığımızda bunlar pek te yeterli olmasa da, hala karınca misali koca ambarı doldurmaya çabalayanlar olsa da bu alandaki mevzuatların ve teşviklerin sıkıntılı olması hala yetersiz duruyor. Bunlara ek olarak Hükumet’in bu sektöre yeni yeni vergiler getirmeye başlaması, küresel ekonomik krizin yarattığı fiyat artışı gibi etkenler de hala çok büyük engeller. Bu işe yatırım yapan insanlar, az önce saydığımız engel ve zorluklar dolayısıyla sistemin amortisi için uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor.
Tüm bunlara rağmen 2011 – 2016 yılları arasında güneş enerjisi santarlleri, rüzgar enerjisi santralleri ve benzeri yenilenebilir enerji kaynakları yine de artmaya devam etti. Ülke neredeyse elektrik ihtiyacının %7’sini rüzgar, güneş, jeotermal gibi yerli kaynaklarla üretmeye başladı.
Aşağıdaki istatistikleri sizler için derledik. Daha fazla detay için resme tıklayın ve detaylı PDF dosyası için BURAYA tıklayın.