Güneş Enerjisi Sektöründe Son Durum

imagesGüneş her ne kadar tepemizde, bu kış aylarında bile ışıl ışıl parlasa da, küresel ekonomik kriz ve Çin’li şirketlerin acımasız rekabeti yüzünden aynı şey güneş enerjisi sektörü için maalesef geçerliliğini yitirmeye başladı.
Her ne kadar Çin’li şirketler kar oranlarını ekonomik krize inat arttırsalar da, her ne kadar son altı yılda küresel sektördeki paylarını yüzde 6’dan
yüzde 54’e yükseltseler de, bu durum güneş enerjisi sektörünü çöküşten kurtaramayacaktır. Hatta ve hatta küresel sektörün çöküşünün asıl sebeplerinden biri de Çin’li şirketlerin acımasız rekabeti olacaktır.
Amerika’lı ve Avrupalı güneş enerjisi şirketlerinin panel üretimindeki maliyeti bile Çin’li üreticinin satış fiyatının üstünde olduğu için batılı şirketler tek tek iflas bayrağını çekmeye başladılar. Ayrıca küresel ekonomik kriz nedeniyle talebin düşmesi ve buna ters orantılı olarak arzın inanılmaz boyutlara ulaşması ise üretilen panellerin elde kalmasına ve şirketlerin ya iflas etmesine ya da zarar etmesine sebep olmaya başladı.
Solarworld adlı Alman fotovoltaik holdinginin yönetim kurulu başkanı Frank Asbeck, ‘Bir şirketin fırtınalı havada da yönetilip yönetilemeyeceği bu yıl belli olacak. Sakin havada herkes yelken basar’, diyor. Bu sözler, yıllardır gelişmekte olan bu sektörün ne kadarda zor durumda olduğunu göstermeye yeter.
Solarwold şirketi yılın üçüncü çeyreğine zararla girdi. Güneş modülü fiyatları yıl başından bu yana üçte bir oranında düştü. Alman güneş teknolojisi branşı sözcüsü Carsten Körnig son aylardaki ucuzluğun bu boyutlara varabileceğini tahmin etmediklerini söylüyor.
Çinli üreticilerin Devlet teşvikleri sayesinde ucuz kredi bulmakta zorlanmamaları piyasayı kendi tekeline almaya başlamalarında başlıca sebeplerden biri. Solarworld’un patronu, Çin’li şirketlerin, rakiplerini dize getirdikten sonra fiyatlarla istedikleri gibi oynayabileceklerini belirtiyor.
Ayrıca Solarworld şirketi, ticari dürüstlüğe aykırı davranıldığı gerekçesiyle ABD’de bir girişim başlattı. Batılı şirketler Çin malı güneş panellerinin ucuza satılmasını önlemek amacıyla cezai gümrük vergilerinin arttırılmasını istiyor.
ABD’li Stirling Energy, Evergreen Solar ve Spectrawatt gibi şirketler piyasadan silindi bile. Solyndra adlı şirket ise umut vaadettiği için ABD tarafından 535 milyon dolarlık kredi kefaleti üstlenilmiş ve Başkan Barack Obama şirketin Kaliforniya’daki gösterişli üretim tesislerini ziyaret etmişti. Aradan bir yıl geçmeden Solyndra iflas etti, bin 100 kişi işsiz kaldı. Şirketin, daha Obama’nın ziyaretinden önce iflas etmek üzere olduğuna dair iddialar Washington’u karıştırmıştı.
Avrupa’da ise borç krizi yüzünden finansman bulamayan şirketler büyük projelerden çekiniyor.
Daha önceki yazımızda da dediğimiz gibi CANAVARLAR İYİ ÇOCUKLARI YER !

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.