Dünyadan Bazı Güneş Çiftlikleri ve Projeleri
|Avrupa’yı Afrika Çölleri Aydınlatacak : Akdeniz Ülkeleri Birliği’nin en önemli projelerinden ‘Akdeniz Güneş Planı’ ile Afrika’nın güneşi Avrupa’yı aydınlatacak. Fransa tarafından önerilen ve AB tarafından desteklenen ‘Akdeniz Güneş Planı’nın öncelikli hedefleri arasında 2020 yılına kadar Akdeniz’in güneyi ve doğusundaki güneş zengini ülkelerden 20 gigavatlık güneş enerjisi sağlamak bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 20 nükleer santralden elde edilecek enerjiye eşit olduğu belirtiliyor. Kuzey Afrika’dan Avrupa’nın güneyine uzanacak hattın güzergahında bulunan ülkeler arasında Türkiye’nin de adı geçiyor. Desertec enerjisi santrali, 100 kömür santrali kadar enerji üretebilecek. Proje 400 milyar avro’ya mal olacak. Bu projede, güneşten ısıl yolla elektrik enerjisi elde etmeyi sağlayan ve Yoğunlaştırılmış Güneş Gücü olarak bilinen denenmiş bir teknoloji kullanılacak.
Yüzde Yüz Güneş Enerjisi Kullanan Pasifik Adaları : Pasifik Okyanusu’nda bulunan Tokelau adası, elektriğinin tümünü güneşten elde eden dünyadaki ilk yerleşim yeri oldu. 12 kilometrekarelik bu küçük ada, elektriğini yüzde yüz güneş ışınlarından sağlıyor.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, projenin 7 milyon dolara mal olduğunu dile getirdi.
Güney Pasifik’in Yeni Zelanda’ya bağlı mercan adalarından oluşan 1500 nüfuslu Tokelau, elektrik üretimini, yıllık 1 milyon Dolara mazotla çalışan jeneratörlerden sağlıyordu.
Elektrik ihtiyacının yüzde 150’sini karşılayan solar paneller sayesinde, Tokelau’nun yıllık karbondioksit salınımını 950 ton azaltması bekleniyor.
Yenilenebilir enerji kullanan ülkelerin başında ise büyük hidroelektrik barajlarından enerji sağlayan Paraguay ile elektrik üretiminin yüzde 86’sını jeotermalden sağlayan İzlanda geliyor.
Avrupa’nın en büyük “Güneş” tarlası : Almanya’nın Finowfurt kentinde eski bir askeri pist üzerine inşa edilen güneş enerjili elektrik santralı olacak “Finow Tower I-II”, 260 futbol sahası büyüklüğünde. Santralın kurulu gücü 84,5 megavat olacak.
Avrupa’nın en büyüğü olacak ve 120 milyon Euro’ya mal olacak proje tamamlandığında, buradan elde edilen güçle 23 bin 500 haneye elektrik verilebilecek.
Mojave Çölünde Dev Aynalar : Google Amerika’nın California eyaletindeki Mojave çölündeki yüksek güneş enerjisi potansiyelini fark edip burada güneş enerjisinden elektrik üretmek için düğmeye bastı.Google, Chevron ve Goldman Sachs Group Şirketlerinin ortaklığı ile 550.000 aynadan oluşan çok büyük bir güneş enerjisi toplama istasyonu kurdu.400 hektarlık alana kurulu olan bu tesis ,112.500 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretebilecek kapasitede.
San Luis Vadisi Güneş Çiftliği : Colorado da yer almaktadır. Tesisin inşaası 2010 yılı Kasım ayında başladı ve 2012 yılının Mart ayında işletmeye alındı.
Yaklaşık 110.000 fotovoltaik (PV) panel temiz, yenilenebilir enerjiye katkı sunuyor. Yılın 340 gününün güneşli geçtiği vadide kurulu olan bu Çiftlik yaklaşık olarak 30 megavat (MW) elektrik üretiyor ve bu elektrik 7.500 konuta yeterli oluyor.
Apple’ın Güneş Çiftliği : Teknoloji devi Apple’ın 2010 da temellerini attığı güneş çiftliği görüntülendi. Kuzey Carolina, Maiden’da yer alan çiftlik 100 dönümlük arazi üzerinde kurulmuş. Ayrıca 100 dönümlük, 20 megavatlık elektrik üretebilen bir güneş çiftliği daha kurulması planlanıyor.
20 megavat elektrik üreten ilk güneş çiftliği şuan için, Apple’ın elektrik ihtiyaçlarının yüzde 60’ını karşılıyor. Geri kalan yüzde 40’lık bölüm ise diğer ekoloji dostu elektrik kaynaklarından sağlanıyor. İnşası devam eden ikinci çiftlik tamamlanınca Apple’ın Kuzey Carolina’da yer alan veri merkezinin enerji ihtiyacının tamamı güneş enerjisinden karşılanmış olacak.
EnviroMission : Bu proje eğer hayata geçirilebilirse dünyanın en yüksek binalarından bir tanesi Arizona Çölü’nün ortasına kurulmuş olacak. 800 metreden daha yüksek bir baca şeklinde olması beklenen proje 200 megawatt (MW) enerji üretebilecek ve 150 bin konutu besleyebilecek.
2015’te tamamlanması planlanan proje bittiğinde toplamda 750 milyon dolara mal olacağı hesaplanıyor. Oldukça yüksek olan bu miktara rağmen, şimdiden 30 yıllık bir anlaşma ile proje sponsor buldu. Güney Kaliforniya Enerji’nin 30 yıllığına kiraladığı EnviroMission projesinin 11 yıl içerisinde maliyetini amorti etmesi bekleniyor.
Güneş Kenti Mekke : Mekke, Arabistan’da elektriğini tümüyle güneş enerjisinden sağlayan ilk şehir olmak için kolları sıvadı.
Suudi Arabistan Hükümeti, ülkede güçlü bir güneş enerjisi sektörü oluşturmak için 109 milyar dolar harcayacağını açıklamış. Hedefleri, 2032 sonu itibariyle ülke enerjisinin üçte birinin güneşten karşılanması.
Dubai’ye ‘güneş parkı’ : First Solar firması, Dubai Elektrik ve Su Otoritesi tarafından açılan temiz enerji ihalesini aldı. Şirket, 3.3 milyar dolarlık Muhammed Bin Raşid El Maktum Güneş Parkı’nın ilk safhasını inşa edecek.
Anlaşma çerçevesinde ABD’li şirket 13 megawatt gücündeki tesisin ilk safhasına mühendislik, temin ve inşaat hizmetleri sunacak. Park tamamlandığında 48 kilometrekare genişliğinde bir alanı kaplayacak ve 1000 MW’lık temiz enerji üretim kapasitesine sahip olacak. İlk safhada 13 MW gücündeki güneş parkının bu yılın sonunda operasyona başlaması ve yılda 22 milyon kilovat saatten fazla elektrik üretmesi hedefleniyor. Bu enerji, beş yüzden fazla konutun yıllık ortalama elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.