Türkiyeden Bazı Güneş Çiftlikleri ve Projeleri
|Türkiye’nin ilk Güneş Tarlası Konya’da Kuruldu : Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralı MEDAŞ tarafından Konya’da, 350 bin euro yatırımla kuruldu. Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralının kapasitesi 200 KW.
Santral, MEDAŞ tarafından Selçuklu İlçesindeki 3.500 metrekare alana kuruldu.
Türkiye’nin ilk Orta Gerilim (OG) Şebeke ’den bağlı güneş enerji projesini devreye aldı.: 2012 yılının Ağustos ayında Gürsu Belediyesi tarafından ihalesi yapılan proje Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından destekleniyor. 96 kWp kurulu güce sahip olan sistemin ürettiği elektriğin tümünü dağıtım şirketi UEDAŞ’a vererek Gürsu Belediye Binası’nın elektrik faturasını sıfırlaması hedefleniyor. Konumu itibariyle proje, Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği kapsamında üretim-tüketim noktalarının farklı olduğu ilk referans uygulama oldu.
Diyarbakır’a Güneş Enerjisi Yatırımı : Alman güneş enerjisi firmalarından Ilıotec, Diyarbakır firması Vivatek Enerji ile ortak olarak 10 milyon Euro’luk güneş enerjisi santrali yatırım kararı aldı.
Vivatek CEO’su Hakkı Alataş ise ”Bu yatırımı başka bölgelerde de gerçekleştirebilirdik ama bir Diyarbakırlı olarak hem ilime ve bölgeme faydam olsun hem de 6. Bölge Teşvik Paketinden faydalanmak üzere bu yatırımı buraya gerçekleştirdik.” dedi.
Karşıyaka Belediyesinin Güneş tarlası Projesi : Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla “Güneş Tarlası” kuracak olan Karşıyaka Belediyesi, hizmet tesislerinin enerji ihtiyacını da kendisi karşılayacak. İlk etapta kendi tesisleri için üretim yapacak olan “Güneş Tarlası”nın fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, projeye finans desteği için İZKA’ya da başvuracaklarını söyledi. Mülkiyeti Karşıyaka Belediyesi’ne ait olan arazide kurulacak “Güneş Tarlası”nda 500 kWh’lık enerji üretimi gerçekleştirilecek.
Kilis’te Dev Güneş Tarlası Yatırımı : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’le görüşen uluslararası enerji firması ABD’li ICA şirketi, Kilis’te 7 milyar dolarlık güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı yapacak. İlk aşamada 700 Milyon Avro yatırım ile 200 MegaWatt’lık ilk epat işletmeye alınacak. Daha sonra bu kapasite 3-4 yıl içerisinde 2 GigaWatt’a yükseltilecek ve toplam yatırım tutarı 6-7 Milyar Avro’yu bulacak.
Denizli’de Güneş Tarlası Kurulumu Başladı : Ahmet Nuri Erikoğlu Holding, bünyesindeki ES Enerji ve NER Enerji ile İtalyan Sun Systems’le işbirliği yaparak Denizli’nin Serinhisar İlçesi’ne 20 dekar alana 1 milyon euro’luk yatırımla 500 kilovat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kurmaya başladı. Güneş panellerinin yerleştirileceği platformların montajına başlanırken, ES Enerji Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Nuri Erikoğlu, santralin 2013 mart ayı sonunda tamamlanacağını söyledi. Yatırım tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali olacak.
Lisanssız, Onaylı İlk Güneş Santrali : Muğla Belediyesi tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı’na sunulan ‘Sonsuz Kaynağımız Güneş’ projesi sonrası lisanssız elektrik üretimi başladı.
TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan, ilk şebekeye bağlı Fotovoltaik Sistem Muğla Belediyesi tarafından kullanılmaya başlandı. Projede Şebekeye Bağlı Fotovoltaik Sistemin Kurulması ve Devreye alınması işi 564 bin 630 TL (KDV Dahil) ihale bedeli ile ANEL Enerjiye verilmiştir.