Elektrikli Otomobillerin Avantaj ve Dezavantajları
|Petrol fiyatlarının yüksek olması, insanları hep daha ucuz bir enerji kaynağı bir arayışına sokmuştur. Özellikle petrol, araçların yakıtı olarak kullanıldığında oldukça cep yakıcı ve çevreye zarar verici oluyor. Uzun bir süre alternatifi olmadığı için mecburen kullanıldı diyebiliriz. Günümüzde bu sorun aşıldı ve artık elektrikli otomobiller mevcut. Elektrikli otomobiller oldukça çevreci ve aynı yolu çok daha ucuza katedebiliyor. Örneğin Elektrikli Renault Fluence Z.E., 100 kilometrede 2,5 liralık elektrik harcıyor. Ayrıca elektrik kullandığı için Karbondioksit emisyonu yok ve dolayısıyla çevre dostu.
Elektrikli otomobillerin avantajları
1-) En önemli özelliği aynı yolu normal otomobillere göre 5-8 kat daha ucuza gidebiliyor olması.
2-) Yakıt olarak elektrik kullanımı dolayısıyla oldukça çevrecidir.
3-) Vergi oranı ise teşviklerden dolayı %3.
Lakin hala çeşitli sorunlardan dolayı kafaları karıştırıyor ve tercih edilmesi zor olabiliyor. Bu sorunları da şöyle sıralayabiliriz.
1-) Elektrikli otomobillerin en büyük sorunu bataryasının olabildiğince daha çok enerji depo edebilmek için olabildiğince teknolojik olarak üretilmesi. Bu teknoloji beraberinde bataryanın fiyatını çok yükseltiyor. Buna çözüm olarak ise batarya kiralama olayı var. Bu bataryaların aylık kirası şu an için 83 Euro (193 lira)
2-) Otomobil için gerekli elektriği evlerimizdeki prizlerden sağlayabileceğimiz gibi kurulu olan ya da kurulacak olan şarj istasyonlarında da bunu yapabileceğiz. Yalnız şu an için elektrikli şarj istasyonları sayısı çok az ve Türkiye’nin birçok ilinde yok. Konuyla ilgili Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, elektrikli Fluence’ı ülke geneline yayabilmek için altyapı faaliyetlerinin önemli olduğunu belirterek, bu aracın satışıyla ilgili başlangıçta İstanbul, Ankara, Gaziantep, Kocaeli ve Bursa’da yetkili satıcıların hizmet vereceğini söyledi. Bu noktalarda gerekli altyapının tamamlandığını ve 45 noktada şarj istasyonu kurulduğunu kaydeden Aybar, “Fluence Z.E. satın alan müşterilerimiz araçların bataryasını Renault bayilerinde de şarj edebilecek. Renault bayilerinde iki farklı şarj yer alacak. Bataryayı 1 saatte doldurabilecek 22 kWh güce sahip şarj da olacak, 3,5 kWh/saat’lik şarj da bulunacak.” dedi.
Bunun dışında çeşitli belediyelerin bu istasyonları yaygınlaştırmak konusunda çalışmaları mevcut. Bu zamanla aşılabilecek bir durum.
3-) Bu elektriği üretebilmek için daha fazla enerji santrali kurulmalıdır. Enerjimizin çoğunu ithal ettiğimiz fosil kaynaklı yakıtlardan elde ediyor olmamız, bu aracın çevreci oluşu ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkı konusunda insanı düşündürüyor.
4-) Elektrikli otomobiller, normal otomobillere oranla biraz daha pahalı olmasına rağmen, teşviklerden dolayı vergi oranının sadece %3 olması fiyatı normal seviyelere çekebiliyor. Örneğin Üst donanıma sahip otomatik şanzımanlı Fluence Privilege 1.5 dCi (dizel) modelin anahtar teslim fiyatı opsiyonlar hariç 59 bin 850 lira. Fluence Bold Edition 1.5 dCi EDC (dizel otomatik) modelin fiyatı ise 63 bin 800 TL.
5-) Elektrikli otomobiller her ne kadar istasyonlarda yarım saate kadar kısa sürelerde şarj olabilse de bu süre kısa değil. Ayrıca evlerdeki prizlerden şarj olma süresinin 5-7 saat sürmesi de başlı başına sorun yaratıyor. Bu da zamanla aşılacak bir sorun gibi görünüyor.
ben çok beğeniyorum ve çok mantıklı buluyorum
ben çok beğeniyorum ve çok mantıklı buluyorum
Bence çok saçma ve gereksiz, bunun yerine sağlıkta devrimler yapalım hastalıklardan insanlar ölüyor
Bence çok önemli gelişmeler yaptılar kısa süre içinde, geleceğin arabaları zaten, menzil uzatılıp ve şarj süresi kısalırsa tercih ederim