Elektrik Tasarruf Cihazları Gerçekçi mi ?
|Son dönemlerde elektrik fiyatlarının oldukça yükselmesi insanları elektrik tasarrufu arayışına soktu. İnsanlar daha az elektrik tüketmenin yanında tüketilen elektriğin de verimli kullanılması için çeşitli çabalar sarfetmeye başladı. Bunu fırsat bilen bazı insanlar bu konuda bir cihaz ürettiler. Bu cihazın elektrikten yüzde 30 oranında tasarruf yaptığı vaadiyle insanlara cihazı satmaya çalışıyorlar.
Telefonla insanları arayarak, “Bu cihazımız faturanızı yüzde 30 indiriyor. Cihaz kendisini birkaç ayda amorti ediyor” diyerek satmaya çalışıyor. Faturası ayda ortalama 50 lira olan vatandaş 15 lira tasarruf edeceğini düşünüp cihazı satın alıyor. Çünkü bu cihaz uzun vadede oldukça cazip bir fikire benziyor. Bu cihaz 35 ila 700 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Peki bu cihazın aslı nedir, gerçekten tasarruf sağlıyor mu, Sağlıyorsa yüzde kaç oranında sağlıyor?
EMO’nun (Elektrik Mühendisleri Odası) hazırladığı rapora göre bu tür cihazları satanlar kompanzasyon yaptığını iddia ediyor. Kompanzasyon, elektrik akımının iş görmeyen gücü yani körgüç olarak tanımlanan ‘reaktif enerji’nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önleme işlemine verilen isimdir. Ancak mevzuata göre mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 kW’a kadar olan abonelere’ reaktif enerji tarifesi uygulanmıyor. Yani bu cihazlar konutlarda herhangi bir işe yaramıyor. Bu cihazın evlerde kullanılması faturayı asla düşürmez. Sadece uyanıklık yapıp insanları dolandırmak için üretilmiş bir cihazdır.
Tasarruf cihazı adı altında satılan ürünler hakkında çok sayıda şikâyet gelince harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dolandırıcılara karşı kampanya başlatma kararı aldı. Yetkililer, “Tüm GSM operatörü şirketlere halka bilgilendirme mesajı göndermeleri için yazı yazdık. Emniyeti de uyardık. Halkımız bu oyunlara kanmasın” dedi. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) yetkilileri de kendi isimleri kullanılarak dolandırıcılık yapılmasından sonra uyarılarını sıklaştırdı. Yetkililer değişik tarihlerde e-mail ve dilekçe yoluyla abonelerden şikâyet aldıklarını, bu dolandırıcılığa karşı Enerji Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini anlattı. Yetkililer, “Özel dağıtım şirketleri veya kamu kuruluşlarının bu tür bir uygulaması yok. Abonelerimiz bu tür taleplere itibar etmesin” dedi.
Yüzde 30 oranında tasarrufun mümkün olmadığını aktaran yetkililer, “Bazı vatandaşlara sanayi elektriğinde faturalandırılan ve ‘reaktif’ olarak adlandırlan faturayı azaltan cihaz satıyorlar. Bu genel elektrik sistemini rahatlatır ancak konut faturalarında hiçbir işe yaramaz” dedi.
REFERANS : EMO