Almanya, Nükleer Santrallerini Kapatıyor
|Japonya’daki deprem ve ardından gelen tsunami sonrası zarar gören fukuşima nükleer santrali, nükleer enerjinin çevreye zararları ve tehlikeleriyle uzun süredir dünya gündemini meşgul ediyor. Nükleer karşıtı gösteriler hükümetleri oldukça zor bir duruma sokmuş vaziyette. Bu sebeple özeliklede Avrupa ülkeleri nükleer enerji konusunda geri adımlar atmaya başladı bile.
Almanya, bir kaç yıl öncesine dek santrallerini 2021’de devre dışı
bırakmayı düşünüyordu. Ancak Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, bu
stratejiden geçtiğimiz Eylül ayında vazgeçmiş ve ülkedeki 17 nükleer santralin planlanandan ortalama 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmıştı. Ancak bu karar, 45 kilometrelik bir insan zinciriyle protesto edilmişti.
Sonunda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya’daki olaylar ışığında ülkedeki yedi nükleer reaktörün üç ay süreyle geçici olarak kapatılacağını duyurdu. Kapatılacak olan 7 nükleer santral 1980 öncesi kurulmuş olan santraller. Bunların dışında 10 nükleer santral daha bulunuyor. Bu süre içerisinde 1980 öncesi kurulmuş olan 7 santralin reaktörlerinde güvenlik denetimleri yapılacak. fakat bu 7 santralden hepsi kalıcı olarak kapatılmayacak. Bu durum sadece birkaçı için geçerli olabilecek.
Merkez sağ hükümet, şimdiye kadar ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarından daha çok enerji üretecek duruma gelene dek santrallere ihtiyaç olduğu görüşünü savunuyordu.
Rusya, nükleer santralllerini kontrol etme kararı aldı.Ayrıca yeni nükleer santral inşa planlarını da gözden geçirecek.
İsviçre hükümeti, güvenliğin öncelikli olduğunu açıklayarak ülkedeki nükleer santral planlarını askıya aldığını açıkladı. Ömürlerini tamamlayan santrallerini de birkaç ay içerisinde kapatma kararı aldı.
Nükleer tartışıldığı ülkelerden biri de, Avrupanın en fazla nükleer reaktörüne sahip olan Fransa. 58 adet aktif nükleer reaktöre sahip Fransa’da Yeşiller Partisi, Japonya depremi sonrasında nükleer enerjiden vazgeçilmesi için kampanya başlattı.