En İyi Üretim Tasarruftur

Okuduğum Üniversitede bana hocalık yapmış çok değerli bir insanın sözüydü, ‘En iyi üretim tasarruftur’ cümlesi. Kendisi artık bize ders vermiyor . Bildiğim kadarıyla derslerimize kadrolu olarak değil gönüllü olarak giriyordu ve ÖSYM, üniversitemize gönderdiği yazıyla, ”yeterli hocanız varken dışardan hoca getirtemezsiniz” demesiyle bu hocamızın derslerimize girmesinin önüne engel koymuştu. Kendisi sınavlarda çok zor sorardı ama çok kaliteli bir hocaydı. İyi anlatır, sınavda da anlattıklarını isterdi. Dolayısıyla zor sormakta da oldukça haklıydı. İsim vermek istemiyorum.
Tasarruf, birşeyleri sadece ihtiyacımız olduğu kadarıyla ve idareli olarak kullanmaktır. Mesela 100 wattlık akkor flaman lambalar yerine daha az eneji tüketen fluoresan lambalar kullanmak tasarruftur.
Dünyada son dönemlerde sanayideki gelişme ve nüfus artışı inanılmaz boyutlara varan enerji ihtiyacını doğurmuştur. Bu enerji ihtiyacını karşılayabilmek için de çok sayıda enerji üretim tesisi kurulmaktadır. Bu tesislerin çoğunun fosil yakıtlardan enerji ürettiğini düşünecek olursak durum daha da çarpıcı bir hal alır. Ayrıca fiyatlardaki istikrarsızlık gelecekte enerji üretiminde fosil yakıtların kullanılmasında belirsizlikler oluşturmaktadır. Ayrıca fosil yakıtların tüketilmesi sonucu atmosfere salınan CO2 ve diğer gazlar çevre kirliliğinin yanı sıra sera etkisi yaratarak küresel ısınma ve iklim değişikliklerine neden olmaktadır.
2005 yılında dünya enerji üretiminde kullanılan kaynaklar arasında petrol  %38 lik pay ile birinci sırada ve bunu %26’lık pay ile kömür, % 23’lük pay ile doğal gaz izlemektedir. 2030 ‘a yönelik yapılan tahminlerde enerji üretiminin büyük bölümünün fosil yakıtlardan sağlanmaya devam edeceği tahmin edilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucu, ülkemizde

  • bina sektöründe %30
  • sanayi sektöründe %20
  • ulaşım sektöründe ise %15’lik tasarruf yapılabileceği ve bu tasarruf sonucu elde edilecek parayla dört tane Keban Barajı inşaa edebilecek yaklaşık 7,5 milyar TL elde edilebileceği tespit edilmiştir.

Hocamızın da dediği gibi. 4 adet Keban barajı kurmaktansa tasarruf yapmak ve enerjiyi verimli kullanmak, 4 adet keban barajının ürettiği elektriği üretmeye eşdeğerdir.
Ne demişti hocamız ‘En iyi üretim tasarruftur’ …
Birde evlerimizde gizli elektrik tüketimi denen bir tüketim de söz konusu.Peki nedir bu gizli tüketim?
Bazı elektrikli aletleri kapatsak bile, fişini çekmediğimiz müddetçe belli bir enerji tüketirler. Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (AIE) Benoit Lebot’ya göre kapanmayan elektrikli aletlerin gizli tüketimi sonucu dünyada üretilen enerjinin yaklaşık %2′ si heba olmakta. Bu duruma ise uzmanlara göre röle görevi gören transformatörler sebep oluyor.
Bu konuda bir araştırma yayımlayan Fransız Science et Vie dergisine göre, Ocak 2000’de Fransa’da 178 hanedeki 1270 aygıtın gizli elektrik tüketimi incelendi.
Bu cihazlar arasında birinci sırada video aygıtı; nöbetteyken 1-30 watt arası enerji tüketirken, hemen hemen bütün gün “stand by”(Gizli tüketim) olduğundan Fransa’da “gizli tüketim” in yüzde 32’sinden sorumlu oluyor.
bunu takip eden diğer cihazlar da, televizyon 1-22 watt, uydu anteni demodülatörü 5-17 watt ya da kablolu TV 3-23 W, hi-fi 1-24a W  v.b.’nin de oldukça yüksek oranda enerji tükettiği ortaya çıktı.
Ayrıca bilgisayarın da 1-27 W, Kahve makinesi ve diyafon gibi aygıtların da tüketiminin ise 5 Watt civarında olduğu görüldü. Bunu önlemek için bu cihazların üreticilerinin alacağı basit önlemler var iken buna pek dikkat edilmiyor.
Peki tasarruf yapmak için neler yapabiliriz, şimdi bunlara bakalım.

  • Akkor lamba yerine fluoresan lambalar kullanılmalı
  • Evler boyanırken ışığı yansıtabilmesi için açık renkler tercih edilmeli ve gün ışığından olabildiğince çok faydalanılmalıdır.
  • Fırınlarda ön ısıtma süresi kısaltılmalı.
  • Elbiseler makinada yüksek sıcaklıklarda yıkanmamalı.
  • Mikrodalga fırınlar %70 ‘e yakın ttasarruf yaptığı için tercih edilmeli.
  •  Klima seçiminde ihtiyaç duyulan büyüklükten daha büyük klimalar kullanılmamalı.
  • Eskimiş ev aletlerinin bakımı yapılmalı ya da imkan dahilinde yenisiyle değiştirilmeli.
  • Buzdolabındaki buz kalınlığının 5 mm’ yi geçmemesine dikkat edilmeli.
  • Buzdolabına sıcak malzeme konulmamalı ve konulacak malzemenin gereksiz paketleri çıkarılıp plastik filmler kullanılmalı.
  • Buzdolabının kapağı mümkün olduğunca az açılıp kapanmalı.
  • Sıvı yiyecekler buzdolabının nemini arttıracağından dolayı daha fazla enerji tüketecektir.bunu önlemek için sıvı yiyeceklerin üzeri iyi kapatılmalıdır.
  • Çamaşır makineleri tam kapasiteye programlanmalı ve bu şekilde çalıştırılmalıdır.
  • Çamaşırlar mümkün olduğunca dışarda güneş ve rüzgar yardımıyla kurutulmalıdır.
  • Bulaşık makineleri için ön durulama yapmaksızın 55 derecede çalıştırmak yeterlidir.
  • Elektrikli süpürgelerin torbaları sık sık boşaltılmalıdır.
  • Çamaşırlar nemli olarak ütülenmeli, buharlı ve termostatlı ütüler tercih edilmeli.
  • Saç kurutma makinaları olabildiğince az kullanılmalı ve havluyla olabildiğince kurulanmaya çalışılmalı. 10 dakika çalışan bir saç kurutma makinası 60 watt’lık bir ampulün 3 saatte harcadığı enerjiyi harcar.

Referanslar
320volt
EİE

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.