Elektrikli Otomobillerin Teknik Özellikleri

elektrikli-otomobil-ozellikleri-avantajlariElektrikli otomobillerin özelliklerine değineceğimiz bu yazımızda genellemeler üzerinden gidip gerekli yerlerde özel örnekler vereceğiz. Çünkü elektrikli otomobil piyasası sanıldığının aksine inanılmaz bir rekabet içerisinde ve hemen hemen her markanın bir kaç çeşit elektrikli otomobil modeli var artık. Hepsinin genel özellikleri dışındaki birçok özelliği farklı durumda. Dolayısıyla genelden giderken özelden de örnekler vereceğiz.

Elektrikli otomobillerin yapısı elektrikli otomobillerin motor yapısı benzinli motorlar kadar karmaşık değildir. Bir adet elektrik motoru ve bunu besleyen genel itibariyle lityum-iyon bataryalar mevcuttur. Bu motorlar her araba modelinde farklı tork,güç ve büyüklüğe sahiptir. Hızlı olması istenen arabanın çekiş gücü düşük, güçlü olması istenen arabanın da buna orantılı olarak hızı düşük olarak ayarlanır.Bazılarının da batarya yapısı özelliği sayesinde menzili çok yüksek mesafelere varabilmekte ve bu mesafe ve hzı gün geçtikçe artıyor. Buna örnek olması için 2011 yılının ikinci yarısında piyasaya çıkması düşünülen Elektrikli Renault Fluence Z.E. hakkındaki ayrıntılı bilgilere bakabilirsiniz.

Elektrikli Fluence Z.E. Teknik Özellikleri
* Araç tipi:Aile Sedanı
* Uzunluk:4748 mm
* Genişlik:1458 mm
* Motor Gücü:70 kW (95 beygir)
* Tork:226 Nm
* Maksimum hız :135 km/h
* Menzil :160 km
* Yolcu sayısı :5 kişi
* Boş ağırlık :1543 kg
* Bagaj hacmi :300lt
* Aktarma Sistemi :Otomatik
* Batarya Tipi/Batarya Konumu :Lityum-iyon/Arkada
* NEDC Menzil :160 km
Bu otomobilin fiyatı 26 bin 300 Euro dolaylarında, eğer devletten yeni desteklemeler gelmezse tabi.
Elektrikli otomobilleri şarj istasyonlarında ya da evimizin prizine takarak şarj etmek mümkün. Bazılarınında tasarruf sağlamak amacıyla tepesine yerleştirilen güneş panelleri sayesinde güneşten elde edilen elektrik enerjisiyle ek şarj yapılabilirken, bazılarında ise elektrik motorunun yanına içten yanmalı motor eklenir, fakat bu motorun amacı tekerlekleri döndürmek değil, motor-jeneratörü görevi görerek bataryayı şarj etmektir. Elektrik motorunun yanına içten yanmalı motor eklenen araçlar için en iyi örnek Opel ampera’dır.(Bkz. aşağıdaki video) aslında bu araba hibrid otomobil grubuna da dahil edilebilir.
Opel ampera’nın teknik özellikleri ise kısaca, 60 km’lik menzile kadar 16Kwh’lik lityum-iyon aküden aldığı depo elektrik enerjisiyle gidiyor. Ardından benzin motoruyla aküyü şarj ediyor ve menzili 500 km’ye kadar çıkarabiliyor.
Ayrıca Saate 250kilometre hıza çıkan elektrikli toplu taşıma araçlar da var artık(bkz link)
Bu otobüsün 300kilovat elektrik motoruyla ve lityum-iyon bataryasıyla 23 yolcu kapasitesine sahip olması gibi özellikleri gerçekten hayranlık uyandırıcı. Bu araçları daha kısa sürede şarj edebilmek için çeşitli çalışmalar sürmekle beraber, genelde 6-8 saat içerisinde tam şarja ulaşabiliyorlar. Ayrıca Quickdropdenen bir sistem sayesinde şarj istasyonlarında 3 dakikada akü değiştirmek mümkün.Böylece arabayı şarj etmek için saatlerce beklemek gerekmiyor.

Referans :
sıfır araba fiyatları
teknik video

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.