Neden Elektrikli Otomobil ?

elektrikli arabalarGünümüzde fosil yakıtların kullanımının artmasıyla pararlel karbon emisyonu çok yüksek boyutlara ulaşmış durumda. Üstelik petrol fiyatlarının cep yakıcılığı tam bir sorun teşkil etmekte. Daha ucuz yakıtlara ve daha çevreci otomobillere ihtiyaç duymaktayız. Çeşitli araştırmalara göre, tüm dünyada artan araç sayısı çevre kirliliğine ve sera gazlarının (metan,su buhatı,nitroz oksit, ozon, karbon monoksit ve karbon dioksit) emisyonuna neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre, karbon(metan, ozon, karbonmonoksit ve karbondioksit)  emisyonunun yaklaşık yüzde 28’i ulaşımdan, ulaşım kaynaklı emisyonun da yüzde 84’ü karayolu ulaşımından kaynaklanıyor. Bunun yarısından fazlası da binek otomobiller tarafından gerçekleştiriliyor.
Dünyada her yıl motorlu taşıtların 900 milyon ton karbondioksit (CO2) yaydığı ifade ediliyor. Daha önce yapılan ölçümlerdeki trendin sürmesi halinde 2050 yılına kadar global motorlu taşıtlar emisyonunun yüzde 60’ına Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri sebep olacak.
CO2 emisyonundaki artış nedeniyle başta AB ülkeleri ve birçok OECD üyesi ülke, motorlu taşıtların vergilendirilmesinde geleneksel silindir hacmi, yaş, ağırlık gibi spesifik ölçüler yerine, araçların yaydığı karbondioksit miktarını baz almaya başladı. Bu uygulamanın yakın gelecekte AB’nin ortak politikası haline gelmesi bekleniyor.
AB ülkeleri, Kyoto Protokolüne göre binek otomobillerinin yol açtığı CO2 emisyonunun azaltılması için çevreci(elektrikli,hibrid) araçların satışını teşvik ediyor.
AB ülkeleri protokoldeki direktifler doğrultusunda yeni araçların CO2 emisyonunu, 2012 yılında ortalama 160 km/gramdan 130 km/grama düşürülecek ve Kyoto Protokolünün öngördüğü 120 km/gram hedefine yaklaşacak.
AB’de korbon emisyonunun azaltılması için bu mekanizma kademeli olarak gerçekleştiriliyor. Bu şekilde 2012’de yeni üretilen araçların yüzde 65’i, 2013 yılında yüzde 75’i, 2014 yılında yüzde 80’i ve 2015’den sonra tamamı ortalama sınır olan 130 km/grama uyumlu hale gelecek.
Bu şekilde hem km başına yakıt maliyeti düşmüş olacak hemde karbon emisyonuna bir çözüm bulunmuş olacak. Üstelik gürültüsüz olmaları çevre kirliliğine de bir çözüm olmuş oluyor. Fakat fazla gürültüsüz olmaları trafikte yayalar için tehlikeli olsada bu sorunun üstesinden gelmek için birçok yöntem geliştiriliyor.Elektrikli otomobillerin yakıt maliyeti ise benzinli ya da dizel motorlara oranla 5-8 kat daha ucuza denk geliyor.Bu otomobillerin en önemli sorunu şarj süresinin uzun olması ve bataryanın erken boşalması. Bu sorunlar üzerinde oldukça yoğun çalışmalar yapılıyor ve hem şarj olma süresini kısaltmak hem de batarya ömrünü arttırmak için birçok yöntem geliştirilmeye başlandı.
Tüm bunlar göz önüne alındığında neden elektrikli otomobil? sorusuna beklediğimiz cevabı almış oluyoruz. Elektrikli otomobillerin motor,batarya yapısı gibi konularda detaylı bilgiler için ileriki yazılarımızı takip edin.
referanslar : arabalar

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.